Innhold
1
Om fotballgruppa

Drømmen oppstår

En dag i 1892 sto en tolvårig Adolf Christiansen med blanke øyne. Datoen var 26.oktober, og endelig var tiden inne for ‘action’ i byen han var så glad i. Fridtjof Nansen entret tribunen sammen med sin frue, Eva. Nansen var kledd i den kjente stramtsittende Nansen-jakka og den lille karakteristiske lave hatten.

Adolf hadde vanskelig for å rive blikket løs fra sin helt. Men det var mye å få meg seg på kort tid. Like under tribunen sto Colin Archer ved siden av sin nære medarbeider gjennom flere år, byggmester Even Ambjørnsen. Helt siden arbeidene med Fram begynte sommeren 1890, hadde Ambjørnsen vært formann ved verftet, og nå skulle han få æren av å kappe trossa.

Fru Eva Nansen kastet champagneflaska mot skutsiden og forkynte «Fram er ditt navn!»,  «Fram skal du. Og nå kan du gå!» Polarskipet gled ut fra Rekkevik under hurrarop og øredøvende jubel.

Da Adolf og lagkameratene hans tok fatt på hjemveien den dagen, var de ganske øre av alle inntrykkene. På en eller annen måte måtte de finne et utløp for følelsene sine. Patriotismen og selvhevdelsestrangen som boblet i dem, trenge en utrykksform.

Kanskje de burde starte en idrettsklubb?

Drømmen blir virkelige

Sport, og særlig fotball, var bare unger drev med, en nymotens form for lek, som lå fjernt fra de voksenes verden. Den nystiftede klubben på Torstrand var et ikke-tema, som var utelatt noen ytterst få.

Omtrent så upåaktet kunne vi tenkte oss begynnelsen artet seg til den mektige institusjon som bærer navnet Idrettsforeningen Fram.

15. januar 1984 ble altså foreningen til. Datoen er risset inn i selve klubbmerket, så innenfor guttekretsen må den ha vært omhyggelig registrert. Men hvor det hele fant sted er fortsatt usikkert. Kunne det ha vært i en hage, eller på seilloftet til Nicolai Engvoldsens store uthusbygning i Strandgata 22.?

Interessen for konkurranseidrett var gryende overalt, og nå ville guttane på nedre Torstrand gjøre som de hadde gjort andre steder i byen, organisert seg i en egen klubb og forsvare gatas og bydeles ære gjennom den.

Noen av de første i idrettsforeningens første representerte var vissnok Magnus Mathiesen, Arne Torgersen, Rolf Nielsen og Nils Wiborg. Med støtte i ulike beretninger kan vi også føye til følgende navn fra den aller første tiden, her nevnt i alfabetisk rekkefølge: Johan Andersen (senere ordfører i Larvik og Frams formann i 1900-01), Adolf Christiansen, Sigurd Christoffersen, Singdal Ergo, Mangus Guldbrandsen, Karl Hetty, Magnus Jacobsen, Hans Johannesen, Theodor Larsen, Peter Malmgren, Lois Nilsen, Ole Nilsen, Kristian Olstad, Olaf Olsen, Ragnvalg Opperud, Nicolai Rasmussen, Ragnvalg Rasmussen, Kristoffer Sandsdalen, Ingvald Simonsen, Karl Simonsen, Albert Syrrist, Martinius Syvertsen og Georg Sørvig.

Neste post: Hvilke idrettsgrener skulle være med? Fotball selvfølgelig, mens også turning, friidrett og roing. Om vinteren var det naturlig å satse på skøyter og ski.

Navnet var et viktig spørsmål. Hva skulle de kalle klubben? Tvilrådigheten ble trolig ikke særlig langvarig. Som nevnt i fortellingen om 1892 hadde jo også sandloppene en ganske så stor delaktighet i Fram-skuta. Derfor måtte navnet bli Fram.

Da første verdenskrig var over hadde frammane lagt mye arbeid i utviklingen av en sportsplass. Ved klubbens 25-årsjubileum i 1919 og byens 250-årsjubileum i 1921, kom et stort skifte. Klubben mottok hjelp fra kommunen i form av penger og kommunalt nødsarbeid. Klubbhytta ble restaurert og idrettsplassen ble stadig utbedret.

Fotballforbundet i 1934 besluttet at cupkamper fra 4.runde skulle spille på gress. En ny hovedtribune i impregnerte materialer ble det også og en utvidet ståltribune langs jernbanesiden.

Men krigen kom, og forfallet av idrettsanlegget ble et faktum. Tyskerne raserte anlegget med en voldsom bruk, og alt måtte gjøres på nytt. Klubbhuset som var brent ned, ble erstattet med en tyskerbrukke, og gressmatten måtte gro opp.

Likevel var det 70-årenes storhetstid som skapte grunnlaget for utbyggelsen av sportsplassen. De sportslige prestasjonene lot ikke vente på seg, og Idrettsklubben Fram ble sportslig båret opp av en staselig sportsplass.

Nyere tid

Fram har en lang og innholdsrik historie, som du kan lese om i historieseksjonen. Her har du et lite sammendrag av de siste årene.

Fram tok over plassen til Larvik Fotball i 2. divisjon etter sesongen 2004. Samarbeidsklubben, som 5 år tidligere hadde fått Frams plass i 4. divisjon da den ble etablert, var nå konkurs. Dermed var Fram født på ny. Sesongen 2005 ble en trist affære med nedrykk, og neste alle spillerne forlot klubben. 2006 ble kamp for livet i 3. divisjon og første steg i retning mot å bygge opp et nytt godt lag på Torstrand.

Sesongen 2007 ble en sesong over all forventing. André Syrrsit ble hentet inn som ny hovedtrener etter at Kolbjørn Langvik som så vidt klarte unngå nedrykk året før. Under filosofien «världen älskar fighters» starten han prosessen med å forsterke laget. Han økte mengden med trening betraktelig og fikk en ny entusiasme inn i spillergruppa. Sesongen ble en kamp i toppen hele veien og Fram trakk det lengste strået i kamp mot Sandar og Sandefjord Fotball 2. I kvalifisering til 2. divisjon var Fredrikstad-laget Østsiden motstander. I to jevne kamper ble sjansene sløst og laget fra Østfold vant sammenlagt.

Sesongen 2008 ble det endelig opprykk. En fantastisk sesong der Fram knuste all motstand i 3. divisjon avdeling 9. Avdelinga ble vunnet med hele tolv poeng ned til andreplassen, 75 mål ble socret og kun 22 sluppet inn på 22 kamper. I kvalifiseringskampen ventet meget sterke Kvik Halden. Bortekampen ble av den svært så dramatiske sorten. Kvik ledet gjennom hele oppgjøret, men tre minutter på overtid dundret Espen Andresen inn utlikningen Foran 2000 mennesker ble hjemmekampen en fantastisk opplevelse. Det ble 3-0 seier og kjempefest!

Fram gjorde en god første sesong tilbake i 2. divisjon i 2009. I en tøff avdeling 1 gikk laget på mange stygge tap mot de beste, men vant de viktige kampene mot lagene rundt på tabellen. Fram viste så absolutt at de hadde noe i divisjonen oå gjøre, og havnet til slutt på en hyggelge 8. plass.

Sesongen 2010 ble en sesong hvor Fram slet tungt i bunnen av tabellen fra start. Gjennom hele vårsesongen hang laget godt med i omtrent alle kampene, men slapp inn alt for enkle mål. Høsten kom og det var ingen tegn til forbedring. Fram lå helt sist og det så mørk ut. André Syrrist ba så om hjelp fra sin gode venn Tom Helge Jacobsen. Han kom inn som assistent og styrket det fotballfaglige. Samtidig ble Jon Midtun Lie hentet inn, og Jostein Jensen kom tilbake som midtstopper etter et lengre skadeavbrekk. Fram leverte så tidenes snu operasjon. De vant ni av de elleve siste kampene, og var i den perioden best i divisjonen. Borte mot serievinner Randaberg, i nest siste kamp, ble plassen berget.

Tom Helge Jacobsen overtok som hovedtrener i sesongen 2011, men Andrè Syrrist fortsatte å være en del av trenerteamet. Året var preget av skader på mange av de sentrale spillerne. Det betydde nok en sesong i bunnstriden. Høstinnspurten var ikke like dramatisk som i 2010, men også denne gangen var det så vidt at laget berget plassen. Fram kapret en 11. plass.

Sesongen 2012 Tom Helge Jakobsen fortsatte som hovedtrener, med seg fikk han tidligere Sandefjord Fotball spiller Martin Jensen som spillende assistent trener. Sesongen begynte svært sterkt og ved sommerpausen lå Fram på en 2. plass på tabellen. I tillegg hadde man en rekke vellykkede arrangement som trakk svært mange tilskuere på våren 2012. På høsten mistet man noen nøkkelspillere og ikke minst skader og litt karantener, ga magrere poengfangst. Sesongen ebbet ut i en fin 6.plass og en  ny giv i fotballgruppen.

Sesongen 2014 ble et «nesten-år» for Fram Larvik. Før sesongoppkjøringen var igang så viste klubben store ambisjoner da de hentet inn Petter Belsvik som hovedtrener, en trener som nettopp hadde ledet Stabæk til opprykk fra Adeccoligaen til Tippeligaen. Med seg fikk han Engelskmannen Andy McKnight som assistenttrener, og sammen skulle de bygge et lag som skulle kjempe om opprykk til Adeccoligaen.

Flere solide forsterkninger ble hentet inn foran sesongen, deriblant keeper Kenneth Stenild(Dansk) fra Vard-Haugesund, Snorre Krogsgård fra Odds Ballklubb, Petter Lennartson(Svensk) fra Elverum og Dardan Dreshaj fra Fløy. Alle fire spillere med erfaring fra Tippeligaen, Adeccoligaen eller Dansk toppserie.
Fram var med å kjempe i toppen av divisjonen gjennom hele året, men snublet litt mot slutten av sesongen og det endte med en fin tredjeplass.

Kjente spillerprofiler fra Fram Larvik:
Sverre Hansen- Larviks første fotballstjerne, 30-tallet. 15 landslagskamper.
Tom R. Jacobsen – Andre internasjonale fotballstjerne, på 70-tallet. 26 landslagskamper.

 

 

 I fokus