Alta

17.01.2018
Alta er Finnmarks representant i Frams avdeling

Alta IF er en fleridrettsklubb i Alta i Finnmark. Byen innerst i Altafjorden er administrasjonssenter i kommunen med samme navn og er med sine ca. 15 000 innbyggere den største i Finnmark. Alta IF – som driver med fotball, håndball, friidrett, langrenn. hopp og kombinert, volleyball og boccia – ble dannet i 1929 med navnet Elvebakken Idrettslag. I 1931 endret det navn til Alta Idrettslag og i 1946 til sitt nåværende – Alta Idrettsforening.

Fotballaget er – i likhet med de aller fleste av årets motstandere i Framparken – ikke noe nytt bekjentskap. Etter i 1994 å ha debutert på vårt nest øverste nivå, har Alta vekslet mellom spill i 2. og 1. div.

Etter 5 sammenhengende år i 1. div. ble det nedrykk i 2012 og spill i 2. div. mot blant annet Fram i 2013. Det ble seier hjemme 1 – 0  og tap 1 – 4 i Framparken. En sterk hjemmestatistikk førte imidlertid til opprykk igjen for finnmarkingene, mens frammane – ubeseiret i serien på hjemmebane dette året – måtte nøye seg med 3.plass.

Altas comeback i 1. div. (OBOS-ligaen) i 2014 ble imidlertid bare en gjestevisitt.  Siste serierunde borte mot Hønefoss ble en skjebnekamp for begge lag. Alta måtte vinne for å beholde plassen – og dermed sende Hønefoss ned. Det ble tap 0 – 1 og nytt møte med frammane i 2. div. i 2015. Nok en gang ble det tap i Framparken (2 – 3). Denne gangen måtte finnmarkingene også finne seg i  å havne bak guttene vår på tabellen .

I fjor lå Alta på 2. plass – det vil si kvalifiseringsplass til OBOS-ligaen - før siste serierunde. Tap 0 – 1 hjemme mot Skeid sendte imidlertid finnmarkingene ned på 4. plass.

Alta spiller sine hjemmekamper i Finnmarkshallen. Det er en flerbrukshall som sto ferdig i 1996 og har plass til ca. 1200 tilskuere. Den overtok som hovedarena for Alta etter at Alta Idrettspark ikke ble godkjent til bruk i 1. div. Sistnevnte har for øvrig publikumsrekorden i Alta med ca. 3000 tilskuere på en kamp mot Rosenborg i 1995.

Finnmarkingene – som nok blir å regne med på den øvre delen av tabellen også i år - har foran årets sesong fått en ny trener, med erfaring fra Tippeligaen. Det er Bård Flovik, som var hovedtrener for Tromsø IL i 2015 – 2017 etter å ha vært assistenttrener der i 6 år.