Elverum

14.02.2018
Da er turen kommet til en presentasjon av Elverum Fotball

Elverum Fotball er en klubb i Elverum kommune i Østerdalen i Hedmark. Ca. 15 000 av kommunens ca. 21 000 innbyggere bor i tettstedet Elverum, som fikk bystatus i 1996. Klubben ble dannet i 1907 og er en del av Elverum Idrettslag – et allianseidrettslag som omfatter fotball, håndball, hopp, turn og svømming. Første kamp ble for øvrig spilt høsten 1907 mot Lærerskolen og endte 0 – 1. Klubben ble i 1909 meldt inn i NFF og begynte å spille i

seriesystemet.

Mens håndballen – med tidligere Fram- og Halsen-gutt André Lindboe i sine rekker – har gjort Elverum internasjonalt kjent, har fotballen på sitt beste måttet nøye seg med spill på nest høyeste nivå i vår hjemlige serie. Beste plassering er 5. plass i 1. divisjon i 1992.

De siste 20 årene har Elverum vekslet mellom spill i 2. og 3. div. – med et par gjestevisitter i 1.div. igjen. Sist Fram møtte Elverum, var i 2012-sesongen. Da ble det 2 – 2 i Elverum, men tap 1 – 2 i Framparken. Mens frammane – som disse resultatene antyder – levert en god vårsesong, men raknet på høsten og havnet ”midt på treet”, ble det opprykk til 1.div. (Adeccoligaen) for Elverum. Der endte 2013 imidlertid med soleklar sisteplass – 20 poeng fra fornyet kontrakt!

Elverum vant så PostNord-ligaen avdeling 2 i 2016, men oppholdet på nest øverste nivå ble også denne gang bare én sesong. Laget var imidlertid i OBOS-ligaen i fjor langt nærmere fornyet kontrakt. Før siste serierunde lå Elverum på kvalifiseringsplassen, men tapte hjemme den avgjørende kampen mot Mjøndalen 1 – 3. Dermed ble det igjen direkte nedrykk etter bare ett år på nest øverste nivå!

Frammane fikk nylig bank 1 – 5 mot Elverum i en treningskamp. Nå skal man ikke legge noe særlig vekt på dette, men 5 – 1 også mot Nybergsund Trysil uka før og 3 – 3 borte mot Raufoss fredag indikerer at Elverum blir å regne med i årets tetstrid når kampen om seriepoeng begynner i april!

Elverum Stadion har vært lagets hjemmebane siden åpningen i 1950 og har nå en kapasitet på ca. 2100 tilskuere. Publikumsrekorden er imidlertid på 4633 fra en kamp mot HamKam i 1991. Beste resultat i NM er 4. runde i fjor.

Det mest kjente fotballnavnet som er knyttet til Elverum, er den senere landslags- og Liverpool-spilleren Stig Inge Bjørneby. Han startet sin fotballkarriere i den sort-hvite drakta før han i 1988 - 19 år gammel - forlot klubben og 4 år senere var å finne som proffspiller i England.