Fredrikstad

21.02.2018
Den klareste opprykkskandidaten?

Fredrikstad Fotballklubb er en av Norges mest tradisjonsrike klubber. FFK ble stiftet i april 1903 og har vunnet 9 seriemesterskap og 11 cupmesterskap. Bare Rosenborg kan slå i bordet med flere titler.

Den rød-hvite drakta er et kapittel for seg. Fram til 1927 endret klubben drakt hele 7 ganger, etter de første årene å ha hatt sorte bukser og blå og hvite striper på trøyene og. Etter et møte med det polske landslaget på Fredrikstad stadion i oktober 1926 ønsket man å bruke polakkenes fargekombinasjon. En henvendelse ble sendt til det polske fotballforbundet, som så sendte Fredrikstad en hvit trøye og rød bukse som gave.

I likhet med Larvik hadde Fredrikstad sin storhetstid på 1950-tallet, da de to byene på hver sin side av Oslofjorden dominerte norsk toppfotball ved å sikre seg 4 seriemesterskap hver: Fram i 1950, Turn i 1954, 1955 og 1956 – og FFK i 1951, 1953, 1957, 1959 og 1960. Den gangen startet for øvrig seriespillet på høsten og ble avsluttet på våren – slik som i England og andre steder på sørligere breddegrader.

Det var også i denne perioden at publikumsrekorden for fotball i Fredrikstad ble satt. Det skjedde i den berømmelige kvartfinalen i NM mot Turn i 1956, der den første av 2 omkamper samlet ca. 15500 tilskuere på gamle Fredrikstad stadion.

I motsetning til Larvik, som forsvant ut av norsk toppfotball på begynnelsen av 1960-tallet, klarte imidlertid FFK å holde plankebyen på øverste nivå. Det ble ingen flere seriemesterskap etter det i 1960 – som for øvrig førte til at Fredrikstad FK som første norske klubb deltok i europacupen. Laget fortsatte imidlertid sankingen av NM-titler: i 1966, 1984 og 2006.

I 1973 måtte klubben for første gang finne seg i nedrykk. Fram til begynnelsen av 90-tallet tilbrakte laget en berg og dalbane-tilværelse mellom våre to øverste nivåer. Med nedrykk til 2. div. i 1992 ble det så en lengre nedtur for den tradisjonsrike klubben.

2002 startet oppturen med rekordfart igjen – først med opprykk til 1. divisjon og året etter til Tippeligaen.

2007 kunne Fredrikstad FK ta i bruk en ny stadion, med langsidene bygd inn i gamle Fredrikstad Mekaniske Verksted. Snakk om fint gjenbruk! Kapasiteten  på denne er 12500 tilskuere.

2008 ble det seriesølv, lagets beste prestasjon i nyere tid  ved siden av NM-gullet i 2006. Veien fra glede til fortvilelse kan imidlertid være svært kort, og sesongen etterpå endte – etter 6 sammenhengende år på øverste nivå - med nedrykk igjen.

Siden ble det - bortsett fra en gjestevisitt i Tippeligaen igjen – fram til i fjor bare spill i 1.divisjon.  Da måtte FFK ut i kvalifisering for å beholde plassen. Notodden ble for sterke, og dermed måtte østfoldingene for første gang i dette århundre ned i 2. div.

Foran årets sesong har Fredrikstad fått Per-Mathias Høgmo som ny trener. Så gjenstår det å se om den tidligere landslagstreneren kan bringe avdelingens kanskje klareste opprykkskandidat raskest mulig opp igjen.

Sist frammane møtte Fredrikstad i seriesammenheng, var vel i 2. div i 1979 – den gang nivå 2. Det endte med seier for Fredrikstad i begge kampene og opprykk til toppserien igjen. For Fram og Larvik-fotballen endte sesongen dessverre i motsatt ende av tabellen – med nedrykk og farvel også med nivå 2 i norsk fotball.

Frammane vant for øvrig dette året de 3 siste kampene sine. Det hjalp dessverre ikke guttene våre – da dette var deres eneste seire dette året - men Fredrikstad! Fram sørget nemlig i sin nest siste kamp for en meget overraskende borteseier over serielederen Pors - telemarkingenes eneste hjemmetap den sesongen! Med seier i sin kamp passerte Fredrikstad Pors på tabellen og rykket opp i toppserien, selv om de bare klarte 1 – 1 hjemme mot Pors i ”seriefinalen” i siste serierunde.