Moss

16.03.2018
En klubb med både serie- og NM-gull å se tilbake på!

I august 1906 ble Moss IF stiftet og hadde i begynnelsen fotball, friidrett og skøyter på programmet. 1929 ble fotballen skilt ut under navnet Moss FK. 10 år senere ble Melløs stadion innviet, som siden har vært gultrøyenes hjemmebane – med senere utbygginger og moderniseringer.

1976 kunne mossingene feire 70 år som fotballklubb med opprykk til toppserien – da 1.div. - ved å vinne sin avdeling i 2.div.  Det var for øvrig siste gang på 39 år Moss besøkte Larvik i seriesammenheng – og spilte da både mot Fram og Turn.

1980-tallet ble mossingenes storhetstid på fotballbanen. Den toppet seg med 2 – 0 seier over Vålerengen i NM-finalen i 1983 etter finaletap 1 – 3 mot Lillestrøm 2 år tidligere - og seriemesterskap i 1987, ispedd semifinaler i NM 1982 og 1988.

Tiåret bød også på internasjonal matching i form av 3 dobbeltmøter – alle riktignok med tap i 1.runde. Hjemme på Melløs ble det imidlertid ”hederlige” sådanne, med 2 - 3 mot tyske Magdeburg i UEFA-cupen i 1980, 1 – 2 mot Bayern München i Cupvinnercupen i 1984 og 0 - 1 mot Real Madrid i 1988.

Bortsett fra en ”gjestevisitt” ned i 2. div. i 1986, holdt de gul-sorte seg på øverste nivå i norsk fotball fram til 1990. Det året endret for øvrig 1. divisjon navn til Tippeligaen, og 2. div. ble 1. Verdt å merke seg, er at det var den ikke ukjente trønderen Nils Arne Eggen som førte mossingene opp fra 2. div. i 1987 til et meget overraskende seriegull året etter, før han dro hjem til Trondheim og fortsatte trenersuksessen med det gamle laget sitt – Rosenborg!

1991 – 1995 tilbrakte østfoldlaget så i 1. div. før det i 1996 igjen ble spill i Tippeligaen på Melløs – denne gang imidlertid bare en ”gjestevisitt” opp i seriesystemet. I 1997 ble det så 1. div. igjen – med en ny Eggen som trener. I likhet med sitt faderlige opphav, klarte Knut Torbjørn Eggen på kortest mulig tid å lede Moss opp på øverste nivå igjen! Under hans ledelse klarte laget å holde seg i Tippeligaen fram til han sluttet i 2001. Året etter endte med nedrykk – og farvel for Moss til øverste nivå.

Til tross for sine mange år på øverste nivå, var det på nivå 2 publikumsrekorden ble satt på Melløs. Det skjedde i 2003 i 1.div. mot Fredrikstad – som da hadde Knut Torbjørn Eggen som trener - foran 10085 tilskuere. Rekord for en seriekamp på nest øverste nivå? Moss vant for øvrig 1 – 0, men det var rødbuksene fra plankebyen som rykket opp i Tippeligaen!

Fram til 2010 spilte Moss så i 1.divisjon (Adeccoligaen). Da ble det nedrykk til 2. div. For første gang siden 1970 måtte dermed mossingene spille på nivå 3. Der møtte de i 2015 Fram for første gang i seriesammenheng siden 1976. Frammane var også motstandere i 2016-sesongen. Som følge av ”slankingen” av 2.div. (PostNord-ligaen) fra 4 til 2 avdelinger, endte dette året med nok et nedrykk for den tradisjonsrike klubben.

Oppholdet nede i 3. div. ble kortest mulig, og Moss FK er altså nå tilbake i samme avdeling som Fram.

Einar Aas, Erland Johnsen og Thomas Myhre er blant de mest kjente som har startet sin fotballkarriere i MFK.